Group PάrΩdy

Γνωρίζω ότι η μπάντα ξεκίνησε στη Μυτιλήνη με τους δύο από εσάς και στη συνέχεια προστέθηκαν και οι υπόλοιποι. Μιλήστε μας λίγο για τη μπάντα (ιστορικό και σύσταση)

Η αρχή έγινε στη Μυτιλήνη το 2007, με μια μπάντα διασκευών τους Group Therapy. Στη συνέχεια, μετά και την ολοκλήρωση των σπουδών μας, φτιάξαμε τους Group PάrΩdy στην Αθήνα το 2013 με στόχο τη δημιουργία των δικών μας τραγουδιών. Το 2015 κυκλοφορήσαμε τους «Παράξενους Καιρούς» παρέα με τους Γιάννη Κονταράτο (βιολί), Γιάννη Σιφναίο (ακ.κιθάρα), Σταύρο Ράπτη (κοντραμπάσο) και Αντώνη Τσάτση (τύμπανα). Αυτή η σύνθεση έπαψε να υφίσταται στο τέλος του επόμενου χρόνου. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο παρόν και στο «Σε λίγο ξημερώνει» παρέα με τους ήδη συνεργάτες για 2 χρόνια Δημήτρη Καζάνη (βιολί), Άλκη Δήμο (μπάσο) και τον Σωτήρη Μαυρονάσιο (τύμπανα).

Θεωρείστε μια έντεχνη-ροκ μπάντα. Επηρεάζεστε από την παράδοση;

Φυσικά! Η παράδοση του τόπου καταγωγής του κάθε ατόμου επηρεάζει και διαμορφώνει πολλά χαρακτηριστικά του. Όταν δε, δημιουργείς και λες ότι δεν σε επηρεάζουν τα βιώματά σου, τότε λες ψέματα στον ίδιο σου τον εαυτό.

Group 2Γράφετε και τα δικά σας τραγούδια. Πως θα χαρακτηρίζατε το στίχο και τη μουσική σας;

Βασικός μας στόχος είναι να απαρτίζεται το πρόγραμμά μας στο προσεχές μέλλον σχεδόν αποκλειστικά από τα δικά μας τραγούδια. Ο στίχος είναι άμεσος είτε είναι ερωτικός είτε κοινωνικός, ενώ στη μουσική μας μπερδεύονται συνεχώς τα παραδοσιακά με τα ηλεκτρικά ηχοχρώματα.

Από που εμπνέεστε;

Από τα βιώματα, τις κοινωνικές προσλαμβάνουσες μας και από τις περιγραφές των βιωμάτων άλλων δημιουργών σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Κάνετε και διάφορες διασκευές. Ποιους καλλιτέχνες προτιμάτε;

Είναι άδικο να αναφέρουμε ονόματα γιατί σίγουρα κάποιον θα ξεχάσουμε. Διαλέγουμε τραγούδια τα οποία μας συγκινούν και που κατά κάποιο τρόπο λίγο «ζηλεύουμε» που δεν τα φτιάξαμε εμείς…

Πότε ξεκινήσατε τις εμφανίσεις σας και πως προχωράτε;

Οι εμφανίσεις μας ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως από το ξεκίνημα μας το 2013, άλλοτε σε μικρούς χώρους και άλλοτε σε μουσικές σκηνές. Προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες τις κάθε περίστασης. Στην επαρχία για παράδειγμα μπορεί να παίξουμε μόνο οι δυο μας (Παναγιώτης Σκουλάς/λαούτο, τραγούδι, Αντώνης Αυγουλλάς/ηλ.κιθάρα), αν και απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο με την πλήρη σύνθεση μας. Τα τελευταία χρόνια μας φιλοξενεί ιδιαίτερα συχνά ο Σταυρός του Νότου, ενώ έντονη συναυλιακή δράση έχουμε τα καλοκαίρια λόγω των πολλών φεστιβάλ.

Group 3Μιλήστε μας λίγο για την επόμενη δισκογραφική σας δουλειά. Τι θα συμπεριλαμβάνει;

Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο να επικοινωνήσουμε την πρόσφατη δουλειά μας και μετά το καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το νέο υλικό.

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές στα άτομα της μπάντας;

Θα έλεγα ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί όλοι στον τρόπο ζωής. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τη μουσική και η ανάγκη για έκφραση μέσω της μουσικής.

Εχετε κάνει και εμφανίσεις εκτός Αθήνας;

Ναι αρκετές φορές έχουμε επισκεφτεί πόλεις και νησιά σε όλη την επικράτεια είτε συμμετέχοντας σε φεστιβάλ είτε πραγματοποιώντας δικές μας συναυλίες. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας όταν παίζουμε εκτός Αθηνών καθώς διακρίνουμε την έντονη επιθυμία του κόσμου να ακούσει νέες μουσικές.

Πέραν από τη μουσική τι άλλο σας γεμίζει, έχετε κάποια άλλα χόμπυ;

Ναι ο καθένας έχει την προσωπική του «τρέλα», όσο του επιτρέπει βέβαια η καθημερινότητα.. Ο Άλκης για παράδειγμα ασχολείται με την φωτογραφία και το βίντεο, ο Αντώνης με της συλλογή δίσκων βινυλίου…

Στη σημερινή Ελλάδα μπορεί μια μπάντα του δικού σας ύφους και στυλ να επιβιώσει μόνο με τη μουσική;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η αγορά είναι περιορισμένη, οι προτάσεις πολλές και σε αυτό προστίθεται η γνωστή κατάσταση με τα ραδιόφωνα. Οπότε σπάνια δίδεται βήμα στο να ακουστούν νέες δουλειές. Κάθε μέρα είναι και μια καινούρια μάχη, μια πρόκληση για το πώς θα πας έστω λίγο παρακάτω.

Θα θέλατε να μπορείτε να ασχολείστε μόνο με τη μπάντα και τις μουσικές σας;

Θα ήταν ευλογία. Όνειρο ζωής για κάθε μουσικό-δημιουργό πιστεύω.

Ποια η άποψη σας για το μουσικό χώρο της Ελλάδας;

Ο μουσικός χώρος έχει τα καλά του έχει και τα στραβά του. Θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε για τους καλλιτέχνες «δεινόσαυρους» για τα μαγαζιά της παραλιακής, ακόμα και για τους βαφτισμένους συνθέτες που κινούν τα νήματα, αλλά το θεωρούμε μάταιο. Υπάρχει αρκετό φρέσκο υλικό από τη νέα γενιά με ωραία αισθητική το οποίο πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα βρει μια δίοδο να ακουστεί και να πάρει την ευκαιρία του. Το στοίχημα είναι αν θα αντέξει ψυχικά και οικονομικά ως τότε ο εκάστοτε δημιουργός.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να παίζουμε live και να γνωρίζουμε καινούριους φίλους. Αυτή είναι η τροφή μας. Από τη σχέση που διαμορφώνεις με το κοινό αποκτάς ενέργεια, δύναμη και όλο αυτό το αποτυπώνεις σε νέα τραγούδια

Που μπορούμε να σας απολαύσουμε τον επόμενο καιρό;

Ξεκινάει μια σειρά εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου (Club) την Κυριακή 20 Γενάρη, ενώ σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε στη σελίδα μας και τις «εξορμήσεις» μας εκτός Αθηνών.