Αποκάλυψη τότε, Αποκάλυψη 30 χρόνια μετά

Εορταστική έκθεση για τα 30 χρόνια λειτουργίας.

Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η γκαλερύ Αποκάλυψη εορτάζει τριάντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου και έχει φιλοξενήσει στο διάστημα αυτό πέραν των 600 εκθέσεων.

Η γκαλερύ Αποκάλυψη τιμά αυτή την συγκυρία με μια εορταστική ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8 Νοεμβρίου και άλλη μια εκδήλωση που αφορά μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Ανδρέα Νικολάου τον Δεκέμβρη του 2017.Η αναδρομική αυτή έκθεση του Νικόλαου θα περιλαμβάνει έργα από όλες τις σειρές που έχει καταπιαστεί ο σπουδαίος αυτός δημιουργός και θα καλύπτει θεωρητικά μια 20ετία.

Περισσότεροι από 25 καλλιτέχνες συμμετέχουν με έργα τους και δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να αγκαλιάσει μια 30χρονη πορεία αξιόλογης καλλιτεχνικής αναζήτησης. Η μεγάλη αυτή έκθεση καλύπτει όλες τις αίθουσες της Αποκάλυψης και αποτελεί συνέχεια των καθιερωμένων ομαδικών που παραδοσιακά διοργανώνει η γκαλερύ κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών.

Καταξιωμένοι δημιουργοί από Ελλάδα και πολύ σημαντικοί Κύπριοι καλλιτέχνες ενώνουν τις εικαστικές τους δυνάμεις στην έκθεση αυτή. Η γκαλερύ Αποκάλυψη εγκαινίασε την πρώτη της έκθεση αρχές Δεκεμβρίου του 1987.Απο τότε έχουν φιλοξενηθεί στις αίθουσες της δεκάδες σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη που μπορεί να αναφερθεί είναι η παρουσίαση των σύγχρονων Σοβιετικών ζωγράφων με τα έργα της συλλογής Κωστάκη συμπεριλαμβανόμενων έργων του Καζιμίρ, Μάλεβιτς, και Βασίλη Καντίσκυ το 1988.Ακολουθουν άλλες όπως η μεγάλη έκθεση γλυπτικής από καλλιτέχνες της αφρικάνικης φυλής Shona το 1990.Το 1996 η Αποκάλυψη φιλοξένει έκθεση του Αλέκου Φασιανού παρόντος του ιδίου. Το 1998 η γκαλερύ αναλαμβάνει ατομική έκθεση του Αγγέλου Μακρίδη στο τότε studio του στην παλιά Λευκωσία.

Άξια λόγου φυσικά ήταν η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση του κορυφαίου καλλιτέχνη του 19ου αιώνος Νίκου Σαντοριναιού τον Γεννάρη του 2005.Σημαντικες αναδρομικές εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί περιλαμβάνουν αυτές του Τάσσου Στεφανίδη, του Λευτέρη Οικονόμου, Καίτης Στεφανίδου, Χαρίλαου Δικαίου του Σταςς Παράσκου και John Corbidge.

Αναφορά επίσης μπορεί να γίνει στις εκθέσεις καλλιτεχνών που συνέβαλαν ως πρωτοπόροι στην σύγχρονη Κυπριακή τέχνη όπως ο Μίκης Φοινικαρίδης, Αντρέας Χρυσοχός, Αντρέας Σαββίδης, Γιώργος Κοτσώνης, John Corbidge.

Η γκαλερύ Αποκάλυψη θα γιορτάσει τα 30 χρόνια παρουσίας της στο χώρο των εικαστικών με την έκδοση τριών μεταξοτυπιών του καταξιωμένου συνεργάτη και ζωγράφου Ανδρέα Μακαρίου ως ενθύμιο για την επετειακή χρονιά.

Κύπριοι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος με τυχαία διάταξη είναι ,Γιώργος Κοτσώνης, Μάριος Βαρελλάς, Φώτος Δημητρίου, Τούλα Μαλά, Άννα Βαρελλά, Χριστάκης Πολυδώρου, Χρίστος Χρίστου, Λία Βογιατζή, Ανδρέας Μακαρίου, Λάρα Βενιαμίν, Γιώργος Γεροντίδης, Γιώργος Κούμουρος, Σπύρος Δημητριάδης, Δάφνη Τριμικλινιώτου, Σπύρος Αγαθού, Ανδρέας Λαδόμματος, Πανίκος Τσαγγαράς, Έλενα Τσιγαρίδου, Θέκλα Παπαδοπούλου, Αθηνά Μπετίνι, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Παναγιώτης Πασάντας, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Άντρος Ευσταθίου.

Η γκαλερύ Αποκάλυψη ιδρύθηκε το 1987 από την Οικονομολόγο Νατάσα Τοφαρίδου. Πήρε το όνομα της από το Ελληνικό ρήμα ‘’αποκαλύπτομαι’’ θέλοντας να δηλώσει την συνολική διαδικασία ετοιμασίας, παρουσίασης και έκθεσης των έργων καθώς και την αποκάλυψη διαφόρων συναισθημάτων του καλλιτέχνη του κοινού που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της παρουσίασης των έργων. Έτσι με αυτές της σύνθετες έννοιες η γκαλερύ βαφτίστηκε ‘’αποκάλυψη’’.