Άννα Μαρία Μπιλίδα

Νεαρή, ταλαντούχα, ψαγμένη, μπήκε στο χώρο του τραγουδιού και σκοπεύει να προσφέρει πολλά!! Σας την παρουσιάζω!

Μίλησε μας λίγο για την παιδική σου ηλικία.

Μεγάλωσα στην Τρίπολη και στην Τεγέα σε ένα περιβάλλον γεμάτο είκονες απ΄τη φύση. Υπήρξα αρκετά ήσυχο παιδί αλλά και αρκετά επίμονο. Αν ήθελα κάτι έβρισκα χίλιους τρόπους για να το αποκτήσω. Τα καλοκαίρια στην Καλαμάτα ήμουν όλη μέρα στη θάλασσα και στο ποδήλατο. Σχεδόν κάθε απόγευμα επέστρεφα σπίτι με καινούργιο σημάδι… Έχω κληρονομιά μεγάλη από τις πτώσεις μου με το ποδήλατο. Τους χειμώνες ήμουν κάθε μέρα στο ωδείο, γαλλικά, πιάνο και κολύμβηση. Το καλό παιδί κοινώς…

mpilida3Γνωρίζω ότι προέρχεσαι από μουσική οικογένεια.  Ποιές ήταν οι πρώτες σου εμπειρίες σχετικά με τη μουσική;

Η πρώτη μνήμη που έχω είναι το πιάνο της μαμάς μου κι εγώ να προσπαθώ να βγάλω κάποιο τραγουδάκι. Θυμάμαι τις Κυριακές ακούγαμε δίσκους της και εγω παρακαλούσα να ακούσω δεύτερη φορά το “Καλημέρα τι κάνεις” του Σταμάτη Σπανουδάκη και τις τέσσερις εποχές του Vivaldi  για να κάνω χορευτικά στο σαλόνι. Αργότερα οι πρώτες εξετάσεις πιάνου στο ωδείο, αγωνία, άγχος κι εγώ να τρέχω να κρυφτώ πίσω από τη σκηνή. Η εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου είναι η πρώτη φορά που τραγούδησα μπροστά σε κόσμο. Μια φράση ήταν όλη κι όλη. Απ” τη ντροπή μου όμως είχα γίνει κατακόκκινη.

Έχεις κάνει κάποιες σπουδές όσον αφορά τη μουσική;

Ξεκίνησα με πιάνο όπου έκανα δέκα χρόνια, παράλληλα με τα θεωρητικά πήρα το πτυχίο Αρμονίας και το 2007 πήρα υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών για να συνεχίσω εκεί τις σπουδές μου. Κατά καιρούς έχω ερωτευτεί πολλά μουσικά όργανα, όπως την κιθάρα, τα κρουστά και το ταμπουρά. Το κάθε ένα έχει ξεχωριστή θέση μέσα μου. Συνεχίζω να παίζω και να κάνω μαθήματα μέχρι και σήμερα. Στο κάθε όργανο γράφω κι άλλη μουσική… Ο ήχος τους με εμπνέει.

Πως ήτανε η εμπειρία σου κατά τη συμμετοχή σου στο Ελληνικό VOICE;

Το VOICE ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να προβληθούμε με σεβασμό και αρκετά αξιοκρατικά. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε αρκετό άγχος αλλά δεν θα άλλαζα κάτι… Γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες. Η Δέσποινα Βανδή για παράδειγμα ήταν ο άνθρωπος που μ’ έκανε να κρέμομαι απ’ τα χείλη της. Εξαιρετική επαγγελματίας, μοναδικός άνθρωπος.

Μίλησε μας για τη ζωή σου μετά το VOICE.

Η ζωή μετά το VOICE μπορώ να πω ότι έχει ακόμα περισσότερη μουσική, τραγούδια και αρκετές εκπλήξεις. Η μεγάλη διαφορά είναι το ότι μετά το VOICE συνειδητοποίησα ακόμα πιο πολύ πόσο αγαπώ τη μουσική και το τραγούδι. Σα να ωρίμασε κι άλλο μέσα μου…

Με ποιούς ερμηνευτές και δημιουργούς έχεις δουλέψει;

Η πρώτη συνεργασία που έκανα ήταν αυτή με το Μιχάλη Χατζηγιάννη. Μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα γέμισε τις βαλίτσες μου με εμπειρίες και γνώση. Ο Μ. Χατζηγιάννης υπήρξε το πρώτο μου “σχολείο”. Αυτός ο ταλαντούχος ερμηνευτής-συνθέτης μου έδωσε χώρο δίπλα του και μου έμαθε την άλφα-βήτα των live εμφανίσεων. Το τελευταίο χρόνο συνεργάστηκα με έναν από τους πιο αγαπημένους μου συνθέτες το Λάκη Παπαδόπουλο και τον Παντελή Αμπαζή.

Έχεις κάποια δισκογραφική σου δουλειά;

Ακόμα όχι, αλλά αναμένεται στο προσεχές μέλλον! Προς το παρόν έχω κάνει μια διασκευή του “Από μέσα πεθαμένος” του Αττίκ όπου παίζει στο Μελωδία 99,2 στην πλατφόρμα Ακούμε μπροστά.

Τα μουσικά σου ακούσματα; Ποια είναι τα είδωλα σου;

Δεν ξέρω αν έχω είδωλα. Σίγουρα  όμως έχω τραγουδιστές που τους θεωρώ “Δασκάλους” μου κατά κάποιο τρόπο. Η Δήμητρα Γαλάνη, η Lara Fabian, η Adele, ο Leonard Cohen είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που με συγκινούν. Τα μουσικά μου ακούσματα ξεκινούν από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και φτάνουν στην κλασσική μουσική και στα ορχηστρικά τύπου soundtrack.

Πέραν από τη μουσική τι άλλο σε γεμίζει;

Αγαπώ τα ταξίδια και τις καινούργιες εικόνες που μου χαρίζουν. Γεμίζω κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο, μια καινούργια ιστορία. Αγαπώ πολύ την ψυχολογία και ό,τι έχει να κάνει με αυτή. Αν θα έπρεπε να βάλω κάτι πάνω απ’ τη μουσική είναι η ανθρώπινη επικοινωνία. Μια κουβέντα με μια καλή παρέα, με τους φίλους μου, ακόμα και με ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζω καλά με γεμίζει όσο τίποτα άλλο. Αυτός ήταν και ο λόγος που διάλεξα να σπουδάσω δημοσιογραφία, η ανάγκη για γνώση και επικοινωνία.

Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

Τα δυο τελευταία χρόνια κάνοντας ψυχοθεραπεία άρχισα να αντιλαμβάνομαι  και να συνειδητοποιώ ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μου αλλά και να αγκαλιάζω τα πιο αδύναμα. Νομίζω ότι είμαι αρκετά συναισθηματική και αυτό παλιότερα το θεωρούσα αδυναμία. Επίσης είμαι αρκετά επίμονη και τελειομανής. Αυτό πολλές φορές είναι καλό κι άλλες όχι.  Πάντα δυσκολεύομαι να τα προσδιορίσω βέβαια… Προτιμώ να τα εντοπίζουν οι άλλοι.

mpilida2Ποια η άποψη σου για το μουσικό χώρο της Ελλάδας;

Η χώρα μας  βιώνει μια βαθιά κρίση ανασφάλειας όπου δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη μουσική. Υπάρχει ένα μούδιασμα στην ατμόσφαιρα.  Υπάρχει ανάγκη για έκφραση και ταυτόχρονα ένας κόμπος στο λαιμό… Αυτό τον κόμπο καλούνται να λύσουν οι δημιουργοί. Υπάρχουν πολλά μουσικά  διαμάντια αρκεί να ψάξει κανείς.

Αν γύριζες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες στα επαγγελματικά ή προσωπικά σου;

Νομίζω πως δε θα άλλαζα κάτι ούτε σε προσωπικό ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Όλες μου οι επιλογές έχουν διαμορφώσει το “τώρα” μου και είμαι ευτυχισμένη με αυτό. Δε μου αρέσει να λέω “τι δεν έκανα”. Θέλω να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω..

Που μπορούν να σε απολαύσουν οι θαυμαστές σου;

Ετοιμάζουμε ένα κύκλο εμφανίσεων με τον Παναγιώτη Λάμπουρα ξεκινώντας από τη μουσική σκηνή Σφίγγα στις 16 Μαρτίου. Αυτό το project το ετοιμάζουμε καιρό. Έχουμε διαλέξει τα τραγούδια ένα προς ένα. Στόχος μας είναι να συνεπάρουμε μαζί μας το κοινό. Να κάνουμε όλους να τραγουδάνε μαζί μας. Παράλληλα κάθε Παρασκευή και Σάββατο είμαι στην Αίγλη Ζαππείου σε έναν εξαιρετικό χώρο με μεγάλη ιστορία. Εκεί μ’ έναν εξαιρετικό πιανίστα τραγουδάμε κομμάτια απ’ όλες τις δεκαετίες.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Για αρχή ετοιμάζουμε το live στη μουσική σκηνή Σφίγγα και παράλληλα γράφω μουσική και ηχογραφώ κάποια κομμάτια ώστε να κυκλοφορήσουν σιγά σιγά…