Χάρης Αριστείδου

Γνωριστήκαμε πριν σχετικά λίγο καιρό σε μια συνεργασία για μια ταινία μικρού μήκους.  Παιδί με πολύ χιούμορ, ψαγμένο, μελετημένο, που όμως ξέρει να ακούει, να δέχεται συμβουλές και να προχωρά προς το καλύτερο!  Καιρός να τον μάθετε…γιατί ήρθε για να μείνει!

charis1Πως ήταν η παιδική σου ηλικία;

Είχα μια πολύ όμορφη παιδική ηλικία. Θυμάμαι όμως πως ήμουν ένα πολύ ανήσυχο παιδί. Πάντα αναζητούσα την περιπέτεια και πάντα έψαχνα τρόπους να «ξεφύγω». Αυτό φυσικά προκαλούσε πονοκέφαλο στους γονείς μου, αλλά ευτυχώς είχαν κατανόηση και με μεγάλωσαν με πάρα πολύ αγάπη και υπομονή.

Η αγάπη σου για την υποκριτική υπήρχε πάντα ή εκδηλώθηκε σε μετέπειτα στάδιο;

Θεωρώ πως η αγάπη για την υποκριτική πάντα υπάρχει μέσα σε ένα ηθοποιό. Έτσι και εγώ ένιωθα αυτή την έλξη για αυτή την τέχνη από τις πρώτες μου μνήμες. Έτσι με το πρώτο ερέθισμα βγήκε στην επιφάνεια. Αυτό το ερέθισμα ήταν μια πρώτη επαφή με τη θεατρική σκηνή.

Μίλησε μας λίγο για τις σπουδές σου.

Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί είχα την ευκαιρία να διδαχθώ πλάι σε μεγάλες προσωπικότητες του θεάτρου όπως η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλιο και Μαριάννα Καυκαρίδου. Επίσης παρακολούθησα σεμινάρια σκηνοθεσίας στο εξωτερικό. Φυσικά ένας ηθοποιός δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις σπουδές, αλλά να συνεχίσει να ψάχνεται μέσα στην πορεία που διαγράφει.

Συμμετείχες σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Μίλησε μας λίγο για την πορεία σου.

Ξεκίνησα την τηλεοπτική μου πορεία από τη σειρά του Δημήτρη Τοκαρή «7 Ουρανοί και σύννεφα αλήτες». Στην πορεία ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές συμμετοχές όπως «Όρκος Σιωπής», «Κυπριώτικο Σκετς», «Λόγια Του Αέρα» και «Κατά Λάθος». Τώρα έχει αρχίσει η νέα σειρά στην οποία συμμετέχω, το «Βρέχει Έρωτα». Αρκετοί ρόλοι και αρκετές εμπειρίες, πολύ σημαντικές για τα πρώτα μου βήματα, με σπουδαίες συνεργασίες, τόσο με ηθοποιούς όσο και δημιουργούς.

Στο Θέατρο συμμετείχες σε αρκετές παραγωγές. Μίλησε μας λίγο για κάποιες σημαντικές συμμετοχές σου.

Η πρώτη επαγγελματική παράσταση, την οποία θυμάμαι με πολλή αγάπη, ήταν ο «Καυκασιανός Κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Επίσης σημαντικός ρόλος όπως και πολύ απαιτητικός ήταν ο ρόλος του Τζέρρυ στη παράσταση «Τραμπάλα» σε σκηνοθεσία του Μάριου Θεοχάρους. Φυσικά, θα ακουστεί υπερβολικό αλλά δεν είναι, κάθε παράσταση είναι και πρέπει να είναι σημαντική για ένα ηθοποιό.

Ποιος ρόλος σε σημάδεψε;

Τηλεοπτικά ο πρώτος μου ρόλος, του νεαρού καθηγητή υποκριτικής στη σειρά «7 Ουρανοί και σύννεφα αλήτες» διότι ζούσα μαζί με αυτό το ρόλο δύο χρόνια καθημερινά και μέσω αυτού με γνώρισε για πρώτη φορά το κοινό. Θεατρικά με σημάδεψε ο … οχταπλός ρόλος στην παράσταση «Πέτρες Στην Τζέπες» που ανεβάζουμε τώρα. Ακριβώς επειδή σε ένα ρόλο πρέπει να μπω σε οχτώ διαφορετικές προσωπικότητες.

Σε έχουμε δει και σε ‘ρόλο’ σεναριογράφου. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτή την εμπειρία.

Ήταν μια μεγάλη σχολή από όλες τις απόψεις η εμπειρία μου σαν σεναριογράφος της σειράς «Κατά Λάθος». Για πρώτη φορά μπήκα στην… απέναντι όχθη, αυτή του δημιουργού και απέκτησα μία καινούρια προοπτική για το επάγγελμα μου. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο. Θα ήθελα να τους διαψεύσω. Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά δύσκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συνεργάτη, συνδημιουργό και πολύ καλό φίλο Μιχάλη Τερζή, που είμαστε μια δυνατή ομάδα και καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό μέσα από το «Κατά Λάθος».

Να περιμένουμε και άλλα σενάρια από εσένα;

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για μετέπειτα. Η δημιουργία δεν είναι κάτι που έχει τέλος.

Τι σου δίνει χαρά και τι σε ανησυχεί στην καθημερινότητα σου;

Χαρά παίρνω από τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου, όταν αυτοί είναι αληθινοί. Και πολλές φορές βρίσκω μεγάλες χαρές σε απλές και μικρές στιγμές. Για παράδειγμα ένας περίπατος με αγαπημένο πρόσωπο ή παρακολουθώντας μία ταινία. Με ανησυχεί η κρίση και ο τρόπος που τη διαχειρίζεται το κράτος. Υπάρχει πολλή ανεργία και πολλή αβεβαιότητα. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τα όνειρα.

charis3Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

Θεωρώ σαν ένα δυνατό χαρακτηριστικό μου ότι μπορώ να εκφραστώ και να υποστηρίξω τα πιστεύω μου. Από την άλλη αδυναμία μου είναι η τελειομανία μου που κάποιες φορές ‘γυρίζει’ σε ανασφάλεια και γίνομαι υπερβολικά αυστηρός με τον εαυτό μου.

Υπάρχει κάτι που σε φοβίζει στο χώρο του θεάματος;

Φυσικά. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος και να χάσει την προσωπική του ζωή και την προσωπικότητα του. Αυτό είναι επικίνδυνο να συμβεί είτε είναι κάποιος πολλά χρόνια στο χώρο είτε πολύ φρέσκος. Είναι πολύ εύκολο να συμβεί και χρειάζεται πολύ προσοχή για να ξεχωρίσει την επαγγελματική από την αληθινή ζωή.

Αν γύριζες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες στα επαγγελματικά ή προσωπικά σου;

Τίποτα.

Τέλος Φεβρουαρίου γνωρίζω ότι ετοιμάζεσαι για ένα καινούργιο θεατρικό. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.

Όπως έχω αναφέρει πιο πριν, το καινούριο θεατρικό έργο είναι το «Πέτρες Στις Τζέπες» της Marie Jones. Ένα έργο το οποίο πρωτογνώρισα όντας φοιτητής και τώρα έχω την ευκαιρία να το παρουσιάσω ολόκληρο ως επαγγελματίας. Σε αυτό το θεατρικό παίζουν 16 χαρακτήρες που τους ενσαρκώνουν δύο ηθοποιοί. Μαζί μου σε αυτό το εγχείρημα είναι ο πολύ καλός φίλος και συνάδελφος Άντονυ Παπαμιχαήλ, ενώ με τη σκηνοθεσία της αγαπημένης δασκάλας μου Μαριάννας Καυκαρίδου ευελπιστούμε να βγάλουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Φεβρουαρίου στην πάνω σκηνή του Σατυρικού θεάτρου στη Λευκωσία, ενώ πιο μετά θα πάμε και στη Λεμεσό.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Προς το παρόν επικεντρώνομαι στο νέο τηλεοπτικό μου ρόλο στη σειρά «Βρέχει Έρωτα» αλλά και στους 8 χαρακτήρες από τις «Πέτρες Στις Τζέπες» (που σημαίνει και διάβασμα για 9 ηθοποιούς!!!). Το μέλλον θα δείξει για τα επόμενα σχέδια.