Maid at Home – Γκαλερύ Αποκάλυψη

Κάθε φορά που η Μίριαμ Μακ Κόννον εκθέτει την νέα της έκθεση, γίνεται ακόμη πιο εμφανής η ευαισθησία και η τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζει την δουλειά της. Συγκρίνοντας την δουλειά αυτής της ενότητας με παλαιότερες δουλειές παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθερή συνέχεια και συνοχή.

Κοιτώντας την έκθεση της σαν γενικό σύνολο αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα έργα έχουν την ίδια αισθητική, όσο και καλλιτεχνική τεχνική ποιότητα. Το ταλέντο και οι καλλιτεχνικές αρετές της Μίριαμ φανερώνονται στα μεγάλα διαστάσεων σχέδια, κυρίως από κάρβουνο, που κυριολεκτικά καθηλώνουν τον θεατή και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Τα πρόσφατα έργα της Μίριαμ Μακ Κόννον παρουσιάζουν πίνακες και σχέδια οικιακών αντικειμένων. Ασχολούνται με τη φύση των αντικειμένων και των αφηγήσεων που κρύβονται πίσω από αυτά και επικεντρώνονται στην ανθρώπινη τους σύνδεση.

Η Μίριαμ ερευνά σε ποιο βαθμό οι οικιακοί ρυθμοί και τα αντικείμενα που κυριεύουν τους ρυθμούς αυτούς, διαμορφώνουν τις αναμνήσεις μας και τις συναισθηματικές μας σχέσεις. Την ενδιαφέρει η εμμονή του φυλετικού συσχετισμού των οικιακών αντικειμένων, απεικονίζοντας τα αποξενωμένα από το συνήθη οικιακό τους περιβάλλον.

Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με δύο μορφές θηλυκότητας οι οποίες συσχετίζονται με τα επιλεγμένα αντικείμενα του καλλιτέχνη. Αυτή της ευαισθησίας και αυτή της δύναμης. Στα έργα ‘nightdress ’ και ‘Being Patient’, η ευαισθησία της θηλυκότητας είναι εμφανής. Στα έργα ‘Stilettos’, η δύναμη της θηλυκότητας εκφράζεται έντονα, καθώς παρουσιάζεται μπροστά στο θεατή μια σειρά από γόβες στιλέτο, έτοιμες για μάχη. Στα έργα ‘Tie series’, ο φυλετικός συσχετισμός έχει αλλοιωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμη και το πιο αρρενωπό αντικείμενο, η γραβάτα, γίνεται περισσότερο θηλυκιά και παρουσιάζεται σε μια κατάσταση τροτότητας και ευπάθειας. Η καλλιτέχνης υπερτονίζει και επαναλαμβάνει ένα διακοσμητικό σχέδιο από φλοράλ πάνω στα οικιακά αντικείμενα, εστιάζοντας την προσοχή του θεατή στην ένταση και στη δύναμη της θηλυκής παρουσίας.

Η Μίριαμ επαναπαρουσιάζει τα οικιακά αντικείμενα με τρόπο που να φανερώνουν την αίσθηση του περιορισμού-εγκλωβισμού, η οποία συνοδεύει την ένταση της οικιακής ζωής . Στα έργα ‘Trolley series’, η καλλιτέχνης δίνει ιδιαίτερη σημασία στους ράβδους του τρόλει. Οι μεταλλικοί ράβδοι μπορούν να μεταφραστούν ως κλουβιά, αλλά παράλληλα μπορεί να παρέχουν και μια αίσθηση προστασίας. Η διπλή αυτή έννοια, είναι επίσης εμφανής στο μεγάλο σχέδιο “Wall of Medicine Bottles”, όπου ιατρικά δοχεία περιέχουν το φάρμακο που μας προστατεύει, αλλά την ίδια ώρα μας κρατάει και σε μία κατάσταση εξάρτησης.

Αυτή η σειρά των πρόσφατων έργων της Μίριαμ Μακ Κόννον , στοχεύει στο να δημιουργήσει διάλογο γύρω από την σημαντικότητα της θηλυκότητας μέσα στον οικιακό κόσμο, αλλά και ερωτήματα κατά πόσο ο βαρύς συσχετισμός της με την οικιακή ζωή, περιορίζει την δύναμη και την επιρροή της, αντικατοπτρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τον ρόλο της ίδιας της γυναίκας στην καθημερινή ζωή.

Την Μίριαμ Μακ Κόννον αντιπροσωπεύει η Olivier Cornet Gallery, Dublin, Ireland και η Gallery Apocalypse.

Στα πρόσφατα της projects, έχει εκπροσωπήσει την Ιρλανδία και την Κύπρο στις Biennale του Πεκίνου (2012 και 2015), Biennale of drawing στο Πίλσεν της Τσεχίας και Βρότσλαβ Πολωνίας (2012 και 2014). Επίσης στα πρόσφατα projects περιλαμβάνονται η εξωτερική εγκατάσταση ‘Το Μεγάλο Τάμα’ στην Πάφο(2012) και το ‘Touring Tama’ στην Ιρλανδία (2013) για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τις δύο χώρες και το δικοινοτικό έργο Common Ground για το Πάφος 2017, όπου συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Επίσης δημιούργησε την δημόσια εγκατάσταση εσωτερικού χώρου “The House of Letters” και το Δημόσιο Έργο εξωτερικού χώρου ¨The Myth of Arodafnousa¨ στην Πάφο και τα δύο για το Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2018 συμμετείχε στην Biennale Λάρνακας.

Η Μίριαμ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο Δουβλίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Κύπρο. Τα έργα της Μίριαμ βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες της Λευκωσίας και Λεμεσού και στις συλλογές της Τράπεζας Κύπρου, ΑΗΚ, Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Barclays Bank, Ιreland, The Office of Public Works Ireland (OPW) και στο Wesley College Dublin.

Η Μίριαμ ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια.

Την Παρασκευή 16 του Νοεμβρίου στις 19:30 το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί την νέα πρόταση της Μακ Κόννον Παπαγεωργίου “Made at home” έως και την 1η του Δεκέμβρη.