Futures: Poetry of the Greek Crisis

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Moufflon, παρουσιάζει την ποιητική συλλογή Futures: Poetry of the Greek Crisis, και ακολούθως, ομιλία (στην αγγλική) από τον επιμελητή της έκδοσης, Θεόδωρο Χιώτη. Θα φιλοξενηθούν επίσης ορισμένοι από τους ποιητές της έκδοσης, οι οποίοι θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη συλλογή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στο The Shoe Factory, Λευκωσία / 7:30μμ. Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Θα ακολουθήσει δεξίωση που θα παραθέσει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο.

Η ποιητική συλλογή Futures: Poetry of the Greek Crisis παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο τολμηρές φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης μαζί με ξένους ποιητές που έχουν στενή σχέση με την Ελλάδα. Αυτά τα εύψυχα, παθιασμένα και επικριτικά κείμενα οριοθετούν ένα νέο ποιητικό και πολιτικό έδαφος: Αποσαφηνίζουν τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια εποχή όπου ο καπιταλισμός λυγίζει κάτω από το ίδιο του το βάρος, και πως νέοι τρόποι ζωής και σκέψεις αρχίζουν να αναφαίνονται. Εν καιρώ κρίσης, το Futures κάνει έκκληση για αλληλεγγύη και αντίσταση, θέτοντας ως πρότυπο την ποίηση.

FUTURES: POETRY OF THE GREEK CRISIS
Η Ελληνική Κρίση πυροδοτεί μια νέα ριζοσπαστική γενιά ποιητών

Από το Grexit στην Τρόικα, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα έχει γεννήσει ένα εντελώς καινούργιο λεξιλόγιο και έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για πάνω από πέντε χρόνια. Τώρα, μια νέα ποιητική ανθολογία έρχεται να δώσει απαντήσεις στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή που απειλεί να ανατρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες πάντοτε αντλούσαν έμπνευση από καιρούς πολιτικών αναταραχών. Πέρα όμως από τα πρωτοσέλιδα, τις εκλογές και τις συνθήκες γύρω από την κρίση του χρέους, ένα νέο ισχυρό λογοτεχνικό κίνημα έχει αναδυθεί στην Ελλάδα. Η ανθολογία Futures: Poetry of the Greek Crisis (η οποία εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο, από τον οίκο Penned in the Margins) μας παρουσιάζει μια νέα γενιά συγγραφέων που έχουν εμπνευστεί για να αναδείξουν τα δεινά μιας χώρας που βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πολλά από τα ποιήματα της συλλογής διερευνούν την σταδιακή, ενίοτε βίαιη, παραφθορά της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας εν καιρώ κρίσης. Από μια πόλη της οποίας τα τείχη μαρτυρούν πολυσύνθετα πολιτικά γκράφιτι και φωνάζουν επείγοντα μηνύματα, ακούγονται ταυτόχρονα δυναμικές και θυμωμένες φωνές.

Η έκδοση Futures, σε επιμέλεια και αγγλική μετάφραση του Θοδωρή Χιώτη, είναι ένα ζωντανό στιγμιότυπο της ελληνικής κρίσης, γεμάτο παλμό και ενέργεια. Ποίηση με πυγμή που θρηνεί την πτώση, καταδικάζει την απληστία και πυροδοτεί την αλλαγή για ένα μέλλον πιο βιώσιμο και ανθρώπινο μέσα από τον ποιητικό λόγο νέων Ελλήνων ποιητών, καθώς και ποιήματα δημιουργών με ελληνική καταγωγή που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή ξένων ποιητών με στενή, ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα.

Ο Θεόδωρος Χιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ποιητής και θεωρητικός λογοτεχνίας. Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες σε Ελλάδα, Σουηδία, Κροατία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει κριτικά κείμενα πάνω στην ποίηση, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, νέα μέσα και αυτοβιογραφία. Έχει μεταφράσει στην ελληνική κείμενα των Ζακ Ρουμπώ, Ζιλ Ντελέζ, Λυν Χετζίνιαν και Κρίστιαν Μποκ, μεταξύ άλλων. Σήμερα εργάζεται ως project manager του Αρχείου Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση και είναι υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διαμένει στην Αθήνα.
The Shoe Factory, Λευκωσία
Πληροφορίες: www.pharosartsfoundation.org
Email: info@pharosartsfoundation.org
Είσοδος: Ελεύθερη

 | 
Πότε
 
Τετάρτη
6 Απριλίου
  |  
Ώρα
 
7.30 μμ
  |  
Πού
 
The Shoe Factory
  |  
Είσοδος
 
 
  |  
Πληροφορίες
 
22663871
 |