Ευάγγελος Αραπατζής

Γνωριστήκαμε διαδικτυακά και τα λέμε όποτε μπορέσουμε…για τις μουσικές αλλά και φιλανθρωπικές μας ανησυχίες.  Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός μου, όταν τον περασμένο Νοέμβριο, ήμουνα από τους τυχερούς που παρακολούθησαν μια από τις συναυλίες της ΣΟΝΕ.  Η χαρά της συνάντησης μας με το τέλος της συναυλίας ήταν αμοιβαία! Τον θαυμάζω για το τι έχει κάνει στα 22 του χρόνια και είναι τιμή μου να σας τον παρουσιάσω!

arab1Πως ήταν η παιδική σου ηλικία;

Φυσιολογική, όπως και των άλλων παιδιών, απλώς λίγο πιο «γεμάτη» με… μουσική!

Σε ποιο στάδιο εκδηλώθηκε αγάπη σου για τη μουσική;

Σε πολύ μικρή ηλικία. Από τότε που άρχισα να αντιλαμβάνομαι ευδιάκριτα τους ήχους.

Πόσο επηρέασε το γεγονός ότι προέρχεσαι από μουσική οικογένεια;

Πολύ. Ο πατέρας μου, Σάκης Αραμπατζής, είναι Τενόρος, Καθηγητής Μονωδίας και διευθυντής χορωδιών. Οπότε είναι λογικό, ως Μουσικός, να σε ωθήσει να ασχοληθείς με τη Μουσική και μάλιστα να είναι ο καλύτερός σου σύμβουλος, τόσο στις σπουδές, όσο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μίλησε μας λιγο για τις σπουδές σου.

Από μικρή ηλικία εντάχθηκα σε παιδικές χορωδίες και είχα στο πλευρό μου σημαντικούς καθηγητές που με βοήθησαν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους να πάρω τα πτυχία και διπλώματα Ωδικής, Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Βυζαντινής μουσικής, Πιάνου και Μονωδίας. Τον Ιούνιο, πρώτα ο Θεός, ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διεύθυνση Χορωδίας, με το Μαέστρο κ. Γιάννη Καρκάλα και στη Σύνθεση, με το Μαέστρο κ. Λάζαρο Δεληδήμο.

Σε ηλικία 14 χρονών ήσουνα πρωταγωνιστής σε παιδική όπερα. Μίλησε μας λίγο γι΄ αυτή την εμπειρία.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια τέτοια παραγωγή. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, γιατί ειδικά τώρα, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, είναι πολύ δύσκολο να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες στα νεαρά άτομα.

Σε ηλικία 18 χρονών ιδρύεις την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας (ΣΟΝΕ). Πως πήρες την απόφαση να ανατρέψεις τα μουσικά δρώμενα της χώρας;

Όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, από μία ιδέα. Όντας ο ίδιος μέλος σε διάφορα μουσικά σύνολα, είτε ως μουσικός, είτε ως χορωδός, αποφασίζω να δημιουργήσω ένα νέο σύνολο με νέους από όλη την Ελλάδα και έχοντας ως κύριο μέλημά μου την προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας, μέσω των εσόδων που προέκυπταν από φιλανθρωπικές συναυλίες. Κύριο «εργαλείο» προσέγγισης νέων μουσικών και χορωδών υπήρξε το Facebook.

arab2Έχεις τιμηθεί με βραβεία και επαίνους στην πορεία σου στη ΣΟΝΕ. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

Πολύ περήφανος. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή ενός μουσικού είναι η αναγνώριση και η δικαίωση των κόπων του, προσωπικών και ομαδικών. Και αυτοί οι κόποι μπορούν να ανταμειφθούν με ένα απλό χειροκρότημα, με ένα «συγχαρητήρια», ή με ένα έπαινο.

Μίλησε μας για το δύσκολο έργο του συντονισμού της ΣΟΝΕ με δεδομένο το ότι έχει να κάνει με ταλέντα από ολόκληρη την Ελλάδα.

Συμφωνώ ότι ο συντονισμός τόσων πολλών ατόμων είναι δύσκολος. Χρειάζεται να διαχειρίζεσαι το κάθε άτομο ως ξεχωριστή οντότητα, να το εμπνέεις, να το καθοδηγείς και να το συμβουλεύεις ώστε να ενταχθεί όσο πιο σύντομα γίνεται στο σύνολο, με στόχο ένα συνολικό αρμονικό άκουσμα που θα συγκινήσει τον ακροατή, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες πτυχές του χαρακτήρα του.

Πες μας λίγα λόγια για την φιλανθρωπική δράση της ΣΟΝΕ.

Η δράση της ΣΟΝΕ είναι πρωτίστως φιλανθρωπική. Κανένας δεν αμείβεται από τη συμμετοχή του σε αυτή, από τους μουσικούς και τους χορωδούς, μέχρι εμένα τον ίδιο και τους στενούς μου συνεργάτες. Στόχος μας είναι η παραγωγή πολιτιστικού έργου, με επίκεντρο την αλληλοβοήθεια. Και καταλαβαίνετε ότι στις μέρες μας η αίσθηση ευθύνης απέναντι στους κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους μας γιγαντώνεται. Με μεγάλη μας χαρά βοηθήσαμε το Χαμόγελο του Παιδιού, το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το σύλλογο ΑΕΛΙΑ για τον καρκίνο του μαστού, το Κοινωνικό Παντοπωλείο ΜΑΖΙ και πολλές άλλες οργανώσεις που προσπαθούν να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας – για να μιλήσω και με μουσικούς όρους – σε συνανθρώπους μας.

Τα μουσικά σου ακούσματα; Ποια είναι τα είδωλα σου;

Είμαι μαέστρος Συμφωνικής Ορχήστρας, πράγμα που σημαίνει ότι στο σύνολο αυτό υπάρχουν τα περισσότερα κλασικά μουσικά όργανα, άρα σίγουρα οι επιρροές μου προέρχονται από την κλασική μουσική, που θεωρώ ότι είναι η βάση όλων. Δεν απορρίπτω κανένα είδος μουσικής, αλλά η κλασική και κινηματογραφική μουσική με συναρπάζουν. Πρότυπό μου είναι ο Μαέστρος Ρικάρντο Μούτι. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μαέστρο, με καταπληκτικές ικανότητες διεύθυνσης που από την πρώτη στιγμή κίνησε το ενδιαφέρον μου.

arab3Τι σου δίνει χαρά και τι σε ανησυχεί στην καθημερινότητα σου;

Με χαροποιεί η εξέλιξη των μουσικών και των χορωδών μου και η συνεχώς αυξανόμενη πορεία της ΣΟΝΕ. Η οικονομική κρίση ωστόσο είναι αυτή η οποία θεωρώ ότι αδίκως φυσικά έχει στιγματίσει τη σημερινή νεολαία.

Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

Ως μαέστρος ηγούμαι ενός συνόλου και νομίζω ότι με την οργανωτικότητα και τη διαλλακτική μου στάση βάζω ένα μικρό λιθαράκι στη μουσική εξέλιξη των μελών της ΣΟΝΕ. Ο εκνευρισμός είναι ένα αδύνατο σημείο του χαρακτήρα μου, αλλά προκύπτει πάντα μετά από αντιπαράθεση, που συνήθως τείνει να βλάψει την πορεία της ΣΟΝΕ. Και επειδή ποτέ δεν θα επιτρέψω σε κάποιον να βλάψει τη ΣΟΝΕ, έχω μια δικαιολογημένη έκρηξη, ως άνθρωπος.

Ποια η άποψη σου για το μουσικό χώρο της Ελλάδας;

Αναμφισβήτητα στις μέρες μας η μουσική βρίσκεται σε κρίση, όπως πολλοί τομείς. Και θεωρώ ότι είναι κρίμα η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε να «χτυπάει» τον πολιτισμό.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Το Μάιο έχουμε την τελευταία μας συναυλία με τη ΣΟΝΕ γι’ αυτή τη (σχολική) χρονιά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Τον Ιούνιο ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διεύθυνση Χορωδίας. Καθημερινά, ωστόσο, έχουμε επαφές και συνεννοήσεις για μελλοντικές συνεργασίες και διοργάνωση φιλανθρωπικών συναυλιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.