Πέννυ Φοινίρη

Ταλαντούχα, ευγενικότατη, χαμογελαστή, φινετσάτη. Αυτά ήταν τα πρώτα που είχα δει σε αυτήν πριν γνωριστούμε.  Όταν η τύχη τα έφερε να δουλέψουμε μαζί σε μια παραγωγή, μπόρεσα να προσθέσω και άλλα στη λίστα μου…στρατιωτάκι στη δουλειά της, ψαγμένη, άψογη με τους συνεργάτες της.  Δουλεύει σκληρά και φαίνεται στο αποτέλεσμα…

Πως ήταν η παιδική σου ηλικία;penny2

Η παιδική μου ηλικία ήταν σύντομη. Όμορφη όμως, είχα την αγάπη των γονιών μου, άργησε να έρθει ο μικρός μου αδελφός, γεννήθηκε όταν πια ήμουν 14 οπότε καταλαβαίνετε τα περισσότερα χρόνια ήμουν μοναχοπαίδι. Ομολογώ πως θα ήθελα να τον έχω νωρίτερα στη ζωή μου, είναι ευλογία τα αδέλφια. Βιαζόμουνα πάντα να μεγαλώσω, ρωτούσα πολλά, μάθαινα πολλά και ήθελα κι άλλα, πάντα. Αυτό το κυνήγι σε μεγαλώνει. Τα παιδικά μου χρόνια μυρίζουν θάλασσα, παγωτό και ζεστό ψωμί με αυγά φρέσκα. Αυτό θυμάμαι!

Η αγάπη σου για την υποκριτική πότε ξεκίνησε;

Αγάπησα το θέατρο κεραυνοβόλα από την πρώτη μου επαφή με την θεατρική πράξη στα δεκατέσσερα μου. Επιλέγηκα να ενσαρκώσω την Κάρμεν στο ομώνυμο έργο του Μπιζέ και από τότε μαγεύτηκα. Βρήκα τον δρόμο μου και αφιερώθηκα σ’ αυτόν. Η επαφή με τους ρόλους, είναι επαφή με απόκρυφα κομμάτια του εαυτού μου, είναι δημιουργική έκφραση. Η ευθύνη απέναντι στον θεατή είναι οδηγός μου. Είμαι κομμάτι του πολιτισμού κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στη σκηνή και η σκηνή είναι το βήμα μου για να απευθυνθώ στο κοινό. Οφείλω κάθε φορά να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και αυτό με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δεν νιώθω ότι δουλεύω, νιώθω ότι δημιουργώ και έχει μεγάλη διαφορά, το πικρό είναι ότι η δημιουργία διαρκεί όσο και ο χρόνος της θεατρικής παράστασης και μετά δεν μένει τίποτα, εκτός από την ανάμνηση και μια αίσθηση. Έχω όμως πάντα να περιμένω την επόμενη παράσταση και πάει λέγοντας.

Μίλησε μας λίγο για τις σπουδές σου.

Σπούδασα στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών. Εκεί που ήθελα. Είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης, ηθοποιούς, θεατρολόγους, μουσικούς. Όλοι εραστές του θεάτρου. Στην σχολή ψάχνεσαι, προβληματίζεσαι κυρίως, είναι απίστευτα πολλές οι πληροφορίες που λαμβάνεις καθημερινά και προσπαθείς να δεις τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και σου ξεκλειδώνει τα εργαλεία σου. Σώμα, πνεύμα και φωνή. Οπότε παρατηρώ ότι πρακτικά ακόμα αποκρυπτογραφώ αυτά που έμαθα θεωρητικά στην σχολή. Αξέχαστα θα μου μείνουν τα χρόνια εκείνα. Μεγάλη επένδυση οι σπουδές στον άνθρωπο και γι’ αυτό συνεχίζω να μαθαίνω με την πρώτη ευκαιρία, είναι μια δίψα που δεν θέλω να σβήσει ποτέ.

Έχεις πρωταγωνιστεί σε αρκετές θεατρικές παραγωγές. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτές.

Έχω δοκιμαστεί στο θέατρο, σε πλούσιο ρεπερτόριο και ανακαλύπτω σιγά σιγά τι είναι αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα, γιατί σίγουρα δεν κάνουμε όλοι για όλα. Οι παραστάσεις που ξεχωρίζω είναι το ‘Γιάννης και Βεατρίκη’ που έκανα το 2010 στο θέατρο Διόνυσος και το ‘Μετά την πρόβα’ του Μπέργκμαν το 2011 στο θέατρο Ένα. Τελευταίος ρόλος που αγάπησα ήταν φέτος η Κέρστυ από το ‘Παραμύθι για δύο’. Πρωταγωνίστρια και στα τρία είχα την ευκαιρία να γευτώ τα έργα σε όλο τους μεγαλείο. Είμαι γεμάτη χαρά μόνο και μόνο στη θύμησή τους.

Πόσο εύκολο είναι να ανεβάζεις ανεξάρτητες παραγωγές στην Κύπρο του σήμερα;

Καθόλου εύκολο δεν είναι να γίνει η σύσταση μια νέας θεατρικής ομάδας, ούτε βέβαια και το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης. Δεν υπάρχουν χορηγίες για όλους, και οι οικονομικές δαπάνες είναι μεγάλες για νεοσύστατες ομάδες χωρίς καθόλου κεφάλαιο, θεατρική στέγη και διαφήμιση φυσικά για να έρθει ο κόσμος στο θέατρο. Γιατί χωρίς κοινό δεν υπάρχει το θέατρο. Παρόλα αυτά με την Σκηνή 8, την ομάδα μου, τα καταφέραμε να συνεργαστούμε με αξιόλογους επαγγελματίες συνεργάτες και το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί το πρώτο παιδί της ομάδας το ‘Παραμύθι για δύο’, που ταξίδεψε και κέρδισε το κοινό του όσο και εμάς που το δημιουργήσαμε. Είναι μια δουλειά για την οποία είμαι περήφανη και ακόμα συγκινημένη.

Σε έχουμε παρακολουθήσει και σε παραγωγές στη μικρή ονόνη. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτές.

Τηλεόραση στην Κύπρο. Είναι δύσκολο γιατί επιβάλλει γρήγορους ρυθμούς. Ο χρόνος είναι χρήμα. Όμως όταν ανακαλύψεις πως λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός και θέλεις να το απολαύσεις, μπορείς. Αυτό κάνω, έχω συμμετάσχει σε πολύ όμορφες σειρές, μόνο καλές συνεργασίες θυμάμαι γιατί αυτό επιθυμούσα. Είσαι με τους ίδιους ανθρώπους 8 με 12 ώρες την ημέρα, καλή θέληση και όρεξη να υπάρχει και το αποτέλεσμα στην κάμερα φαίνεται. Πρόκληση είναι για μένα, όσον αφορά το να μην επαναλαμβάνομαι κάθε φορά και να πείθω σαν ένα καινούργιο ολοζώντανο σώμα.

Σε βρίσκουμε συχνά, ταυτόχρονα με τις θεατρικές να συμμετέχεις και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Αν είχα την επιλογή να είμαι κάθε φορά σε μια δουλειά θα ήταν ιδανικό. Όμως είναι γνωστό πως το θέατρο δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά κανένα νέο ηθοποιό. Σίγουρα είναι προτιμότερο είτε θέατρο είτε τηλεόραση. Υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση και ελεύθερος χρόνος να ξεκουραστεί κάποιος να διαβάσει ή ακόμα το πιο απλό να ζήσει απλά καθημερινά πράγματα. Είναι δύσκολο από την άποψη κούρασης που μπορεί να καταντήσει αντιδημιουργικό και ψυχοφθόρο. Το έκανα για 5 χρόνια και πιστεύω έφτασε ο καιρός να σταματήσω. Γιατί δεν θέλω να ζω για να δουλεύω, θέλω να δουλεύω για να ζω! Είναι θέμα επιλογών πάντα.

Αυτή τη σεζόν σε παρακολουθούμε σε δύο σειρές. Μια στο Mega και μια στον ΑΝΤΕΝΑ. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτές και τους ρόλους σου.

Στον ΑΝΤΕΝΑ, στην σειρά ‘Χωρίς Εσένα’ υποδύομαι την Άντρη μια δυναμική γυναίκα που εκ πρώτης όψεως απλά διεκδικεί πίσω τον πρώην σύζυγό της. Όμως στην πορεία αποκαλύπτεται πως τον αγαπά βαθιά, αφού για να τον προστατεύσει συναισθηματικά κράτησε απ’ αυτόν ένα μεγάλο μυστικό. Στους ‘9 Μήνες’ στο Μega, η Ντορέτα μου πήρε τον άδικο χαρακτηρισμό από τον κοινό ως κακιά. Μια απελπισμένη γυναίκα είναι που θέλει να γίνει μάνα και έχει φτάσει στα άκρα για να το πετύχει. Και οι δύο αυτοί χαρακτήρες είχαν απήχηση στο κοινό γιατί θεωρώ πως είναι απόλυτα δικαιολογημένοι από γραφής σεναρίου. Δεν είναι καθόλου μονοδιάστατοι και υπερβολικοί. Είναι χαρά μου να υποδύομαι τέτοιους χαρακτήρες.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που σε έχει στιγματίσει;

Σίγουρα με έχει στιγματίσει ο ρόλος της Άννας από το ‘Νιώσε με’. Είχα πρωταγωνιστήσει στην συγκεκριμένη σειρά και σίγουρα για 2 χρόνια συνδέθηκα πολύ με τον ρόλο αυτό, όχι όσον αφορά το θέμα την παρένθετης μητέρας, αλλά όσον αφορά την ευαισθησία του χαρακτήρα απέναντι στα προβλήματα των άλλων. Η Άννα όλο κουβαλούσε βάρη που δεν ήταν δικά της, λίγοι άνθρωποι το αντέχουν αυτό.

penny1Πως πήρες την απόφαση να μπλεχτείς και με το ραδιόφωνο;

Το ραδιόφωνο είναι ένας άλλος πλούσιος κόσμος και ιδιαίτερα χρήσιμος για έναν ηθοποιό. Η επαφή με την μουσική είναι ανάγκη μου. Προέκυψε ένα διάστημα που έψαχνα κάτι διαφορετικό να με ιντρικάρει και το βρήκα μέσω της παρότρυνσης της φίλης μου και ραδιοφωνικής παραγωγού Μαρίας Κάνθερ που με άκουσε και με πρότεινε. Τα υπόλοιπα κύλησαν από μόνα τους. Είναι σπουδαίο να παίρνεις το μικρόφωνο και να μπαίνει στο αμάξι του άλλου ή στο μαγαζί του ή στο σπίτι του, οπότε θεώρησα καλό να έχω κάτι αξιόλογο να του πω. Γι’ αυτό ασχολήθηκα με θέματα ψυχολογίας και έρωτα.

Θα ήθελες να κάνεις και κινηματογράφο;

Ο επόμενος μου στόχος είναι ο κινηματογράφος, είναι κάτι που θαυμάζω πολύ και ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά. Συζητάω κάποιες προτάσεις έτσι θα τα μάθετε όλα σύντομα.

Έχεις φίλους από το χώρο;

Έχω φίλους από τον χώρο μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού. Σε μια συνεργασία δεν επιδιώκω να κάνω φιλίες, δεν είμαι αφελής, η φιλία είναι σπουδαίο και ιερό πράγμα για να δημιουργηθεί τόσο εύκολα. Αλλά με κάποιους ανθρώπους απλώς κολλάς. Είμαι πολύ τυχερή γι’ αυτούς που έχω και τους αγαπώ βαθιά.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω και κάνω σεμινάρια, τόσο τρελή είμαι! Εντάξει, πάω και στον κινηματογράφο, στο θέατρο, παρακολουθώ χορό που επίσης λατρεύω και απολαμβάνω την παρέα των φίλων μου.

Τι σου δίνει χαρά και τι σε ανησυχεί στην καθημερινότητα σου;

Μου δίνει χαρά μια ειλικρινής συνομιλία μέσα στη μέρα, μου δίνει χαρά η Χαρά η βαφτιστικιά μου. Με ανησυχεί ο χρόνος που τρέχει τόσο γρήγορα.

Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

Δυνατά σημεία, είμαι μαχήτρια, εργατική και έξυπνη. Αδύναμα σημεία, είμαι τρομερά συνδεμένη με τα συναισθήματα μου, παίρνω τα πάντα προσωπικά κάτι που πρέπει να διορθώσω. Δείχνω ακούραστη, δεν είμαι. Δεν ζητάω αυτά που πραγματικά θέλω και περιμένω να τα καταλάβουν οι άλλοι.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Έχω τάσεις φυγής τελευταία, χρειάζομαι απόσταση από το νησί, να ζήσω και να δουλέψω στο εξωτερικό, αυτό θέλω.