Σοφία Μανουσάκη

Γνωριστήκαμε με τη Σοφία κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για μια συναυλία. Γλυκύτατη και ταλαντούχα σίγουρα, αλλά αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση τότε, ήταν ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της, μπορούσες να κάνεις μαζί της ουσιαστική συζήτηση για τα πάντα! Οταν την άκουσα δε να τραγουδάει Ερωτόκριτο ακαπέλα, τότε μαγεύτηκα…

Korkolis3 (683x1024)Κρητική καταγωγή. Πόσο έχει επηρεάσει η καταγωγή σου τα ακούσματα και τις προτιμήσεις σου;

Την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας μου σαφώς και τη θεωρώ μοναδική. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ πως έχει επηρεάσει τα ακούσματά μου, άρα οι επιρροές μου προέρχονται από την μουσική που άκουγαν οι γονείς μου στο σπίτι, από λαϊκά μέχρι σύγχρονα έντεχνα. Προσωπικά άκουγα πολύ όπερα και ειδικά σε ότι είχε να κάνει με τη Μαρία Κάλλας, χωρίς να σημαίνει αυτό πως είχα στο μυαλό μου κάποια στιγμή να γίνω ερμηνεύτρια. Αυτό προέκυψε πολύ αργότερα.

Πώς ήταν η παιδική σου ηλικία;

Φυσιολογική, δεν μου έλειψε τίποτα, με πολλά δώρα, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τα παιδιά της γειτονιάς και διάβασμα. Μπορώ να σας πω ότι αναπολώ αυτές τις μέρες, χωρίς έγνοια για κάτι, χωρίς άγχος. Ηταν πολύ όμορφα τα παιδικά μου χρόνια.

Η αγάπη σου για τη μουσική υπήρχε πάντα ή εκδηλώθηκε σε μετέπειτα στάδιο;

Θυμάμαι δεν υπήρχε μέρα που να μην τραγουδάω ασταμάτητα και με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι για μικρόφωνο. Ένιωθα μέσα μου ότι πραγματικά ζω μόνο για τη μουσική. Όταν έγινα 15 χρόνων, αποφάσισα μόνη μου να μπω στο ωδείο και να ξεκινήσω μαθήματα φωνητικής.

Ο δρόμος σου διασταυρώθηκε το 2013 με το δικό του Στέφανου Κορκολή. Μίλησε μας λίγο για τα αρχικά στάδια τη συνεργασία σας.

Δύο χρόνια μετά (θυμάμαι ήταν και η τελευταία μέρα της χρονιάς στο ωδείο, όπου έδωσα και εξετάσεις), δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τον συνεργάτη και φίλο Γιάννη Γιαννακάκη να πάμε στο Πνευματικό κέντρο Χανίων να ακούσουμε τον Στέφανο Κορκολή. Παράλληλα όμως, κάτι που εγώ δεν ήξερα, ο δημοσιογράφος Μάνος Σπυριδάκης, σε μυστική συνεννόηση με τον συνεργάτη μου είχε ζητήσει από τον Στέφανο να με ακούσει. Επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είχα ιδέα, καταλαβαίνετε πως ένιωσα όταν ο Στέφανος μου ζήτησε να του τραγουδήσω. Με ρώτησε ποιο τραγούδι θα του πω και του λέω το ‘’Εν λευκώ’’ και μου λέει ‘δεν το έχω αυτή τη στιγμή το ‘Δεν είσαι εδώ το ξέρεις;’’ Και του λέω ‘Της Γαλάνη’; Και μου λέει με παγωμένο ύφος ‘Του Παρασκευά Καρασούλου και του Στέφανου Κορκολή, που έχει ερμηνεύσει μοναδικά η Δήμητρα Γαλάνη’.  Αφού τελείωσε η ακρόαση μου είπε ‘Φωνάρα’ σε ποιον μπορώ να μιλήσω; Και είπε στον πατέρα μου που ήταν μαζί μου, ότι αν έχω γερό στομάχι και το μυαλό μου στο κεφάλι μου θα πάω ψηλά. Νόμιζα ότι μου τα είπε αυτά από ευγένεια, τελικά όμως απεδείχθει πως τα έλεγε σοβαρά και αυτό διότι αμέσως ζήτησε ότι ερασιτεχνικό υλικό είχα από ωδειακές συναυλίες από τον Γιάννη Γιαννακάκη . Ο Γιάννης αμέσως του έστειλε. Ο Στέφανος από ότι μετά μου είπε, αυτό το υλικό το ‘’τεστάρισε’’με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, ώστε και εκείνος να επιβεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο τη γνώμη του. Μετά από κάποιες μέρες επικοινώνησε μαζί μου και έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου πραγματικά δεν το περίμενα. Φανταστείτε όταν μετά από δύο μήνες βρέθηκα μαζί του σε μία μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής στην Ακαδημία Σοπέν στη Βαρσοβία, με σκοπό να τραγουδήσω στο πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό όπως ο Στέφανος μου είπε, αλλά και διαπίστωσα η ίδια. Για μένα αυτό, αν και δεν κατάλαβα πολλά εκείνη τη στιγμή, ήταν ένα σοκ. Η αποδοχή όμως του κόσμου ήταν τέτοια, που μου έδωσε δύναμη και άρχισα σιγά-σιγά να πιστεύω στον εαυτό μου. Ήταν μία αγχώδης εμπειρία για μένα, αλλά και συνάμα όμορφη, δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Από τότε έχουμε κάνει πάρα πολλές συναυλίες με τον Στέφανο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και έχω μάθει πάρα πολλά από εκείνον και συνεχίζω να μαθαίνω. Είμαι πολύ τυχερή που σπουδάζω δίπλα του.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, μόλις 20 χρονών έχεις ήδη στο ενεργητικό σου συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου. Μίλησέ μας λίγο για την εμπειρία.

Χάρη στον Στέφανο είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω όλους αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες και τον ευχαριστώ πολύ. Ήταν μοναδική στιγμή να τραγουδώ με τον Μάριο Φραγκούλη στο Προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, όπως επίσης μαγική στιγμή να τραγουδάω το ‘Άνθρωποι μονάχοι’, τη ‘Μαρκίζα’ κτλ με τον υπέροχο Γιάννη Σπανό στο πιάνο. Όπως επίσης όταν για πρώτη φορά τραγούδησα στον Μίμη Πλέσσα στο σπίτι του αιφνιδιάζοντας με. Κορυφαία βέβαια στιγμή όταν πρώτοτραγούδησα μπροστά στον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη.

Μίλησε μας για το δίσκο ‘Συνάντηση’ που αποτελεί σταθμό στην πορεία σου.

Ο δίσκος ‘Συνάντηση’ έγινε χωρίς αφορμή. Ο Στέφανος θέλησε για ακόμα μία φορά να με βάλει στα βαθιά. Από ότι μου εξήγησε μελετώντας τις δυνατότητες της φωνής μου θεώρησε πως θα μπορούσα να ερμηνεύσω λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Δεν σας κρύβω πώς μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσω να κατανοήσω το βαθύ νόημα των μεγάλων μας ποιητώ, αλλά επειδή σαν χαρακτήρας, είμαι άνθρωπος που δεν ντρέπομαι να ρωτάω και κατ’ επέκταση να μαθαίνω, ρωτούσα τον Στέφανο και εκείνος μου εξηγούσε, ήταν πραγματικά υπέροχο να ανακαλύπτω έναν καινούργιο κόσμο. Τον κόσμο της ποίησης. Μετά από αρκετές πρόβες, ο Στέφανος θέλησε να πάμε στο στούντιο και να ηχογραφήσουμε κάποια από αυτά τα κομμάτια. Ήθελε να έχει ένα πιο επαγγελματικό άκουσμα. Σε μία απ’ αυτές τις ηχογραφήσεις ήρθε στο στούντιο ένας κοινός φίλος του Στέφανου και του Μίκη, ο Δημήτρης Κούτουλας. Ήταν η μέρα που γράφαμε τη ‘Φαίδρα’. Ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμακαιλέει στο Στέφανο ‘Γιατί δεν τα στέλνεις στον Μίκη θα του δώσεις μεγάλη χαρά’. Έτσι και έγινε, την άλλη μέρα έλαβε ένα email-επιστολή από τον κύριο Θεοδωράκη, στην οποία εξέφραζε τη χαρά του και ταυτόχρονα μας προέτρεψε να ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά και να την εκδώσουμε σε cd. Τελικά έγινε διπλό cd και θέλω να ευχαριστήσω την εταιρία μου Panik Platinum Records, η οποία με πάρα πολύ σεβασμό και αγάπη το έκανε πραγματικότητα. Κανείς δεν περίμενε όμως ότι αυτό το διπλό cd, βασισμένο μόνο σε πιάνο και φωνή και το οποίο κυκλοφόρησε την περίοδο των capital controls, ότι μέσα σε δύο μήνες θα γινόταν χρυσό, πόσο μάλιστα ότι θα βρισκόμουν και με αφορμή την απονομή δίσκου, να δίνουμε ρεσιτάλ ενώπιον του ίδιου του συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δεν νομίζω ότι έχω ζήσει μεγαλύτερη αγωνία μέχρι τώρα.

IMG_0004Πώς είναι να δουλεύεις με τον Μίκη Θεοδωράκη;

Καταρχήν, είμαστε πολύ τυχεροί σαν χώρα που έχουμε έναν τόσο μεγάλο μουσουργό σαν τον Μίκη Θεοδωράκη. Εγώ είμαι ακόμα πιο τυχερός άνθρωπος, που έχω τη δυνατότητα να είμαι δίπλα του και να μαθητεύω κοντά του. Η στιγμή που με διευθύνει όταν κάνουμε πρόβα τα τραγούδια στο σπίτι του είναι μαγική, αισθάνομαι ότι η μουσική διαπερνά όλο μου το σώμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μάθημα ζωής σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στη μουσική. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι στιγμές και εμπειρίες θα χαραχθούν μέσα μου και θα τις θυμάμαι για πάντα, πόσο μάλιστα τώρα που μου εμπιστεύτηκε έναν κύκλο τραγουδιών εντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στα προδομένα έργα όπως εκείνος ονομάζει της περιόδου 1980-2000.

Τα μουσικά σου ακούσματα. Ποια είναι τα είδωλα σου;

Από όπερα μέχρι λαϊκή μουσική, μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής αρκεί να αγγίζουν την ψυχή μου και εκτός αυτού, πιστεύω πως στάθηκα πολύ τυχερή γιατί άκουγαν πολύ όμορφη μουσική στο σπίτι μου. Είδωλα μου είναι η Μοσχολιού, ο Μητροπάνος, η Αλεξίου, η Γαλάνη και άλλοι πολλοί.

Πέραν από την μουσική τι άλλο σε γεμίζει;

Ένα βιβλίο, ένας περίπατος και ότι έχει να κάνει με την φύση.

Ποια η άποψη σας για το μουσικό χώρο της Ελλάδας;

Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα υπήρχε μουσική που άγγιζε της ψυχές,πάντα υπήρχε μουσική για σύντομη κατανάλωση,το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα. Από εκεί και πέρα ο καθένας διαλέγει αυτό που του αρέσει.

Τι σου δίνει χαρά και τι σε ανησυχεί στην καθημερινότητα σου;

Έτσι όπως έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στην χώρα μας, χαρά μας δίνουν μέχρι και τα πιο ασήμαντα-μικρά πράγματα στην ζωή μας. Αυτό που με ανησυχεί είναι οι λογαριασμοί όπως όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου;

Αν και προτιμώ να με χαρακτηρίζουν οι άλλοι, σαν αδυναμία παρόλο που εγώ το θεωρώ ως προτέρημα είναι η ειλικρίνεια μου και η ευθύτητα του λόγου μου.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ένας δίσκος σε ποίηση Δήμητρας Μαντά και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το αμέσως επόμενο βήμα ο προσωπικός μου δίσκος σε μουσική του Στέφανου Κορκολή.

Δείτε εδώ το video από την πρόβα του Μίκη Θεοδωράκη με Στέφανο Κορκολή και Σοφία Μανουσάκη