Ανδρέας Βουγιούκας

Γνωριστήκαμε πριν ενάμιση χρόνο και από την πρώτη στιγμή με κέρδισε με την ευγένεια του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.   Έχει μεγάλα όνειρα, βλέπει πέρα από την άκρη του τούνελ και προχωρά με σταθερά βήματα σε ευθεία πορεία χωρίς να απορρίπτει και τις παρόδους, όταν υπάρχει ανάγκη. Δέχεται συμβουλές αλλά και δίνει πολύ καλές! Ο Ανδρέας Βουγιούκας μας αποκαλύπτεται…

Ποια είναι η ταινία που γυρίζεις στην Κύπρο;Vougioukas1

Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά και ενα μείγμα νέων και αρκετά ταλαντούχων ανθρώπων, που έχουν καινούργια οράματα με μεγάλη όρεξη και μεράκι για δημιουργία, παραλληλα με την γνώση και την εμπειρία συντελεστών που έχουν αρκετά χρόνια στον χώρο του κινηματογράφου και όλοι μαζί έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να γίνει μια πολυ καλή προσπάθεια έτσι ώστε να κάνουμε όσο πιο αξιοπρεπέστατα γίνεται μια ταινία που βασίζεται στο ψυχολογικο θρίλερ! Η ταινία μας ονομάζεται «ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» και ουσιαστικά πρόκειται για μια στροφή στα δρώμενα, με ενα καινούργιο είδος για τον ελληνικό κινηματογράφο, γιατι τα τελευταία χρόνια στις εμπορικές αίθουσες παίζονται κατά ένα μεγάλο βαθμό μονο κωμωδίες. Στην συγκεκριμένη ταινία θα έχω τη χαρά και την ευτυχία να συνεργαστώ με καταξιωμένους και αρκετά ταλαντούχους ηθοποιούς όπως ειναι η Μαρία Ιωάννου, η Τόνια Σωτηροπούλου, ο Πάνος Κρανιδιώτης, ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Αλέξανδρος Παρίσσης, ο Χρήστος Σημαρδάνης και πολλοί άλλοι.

Η ταινία εμπνέεται από γεγονότα και καταστάσεις που έχουν εκτιλυχθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και απεικονίζονται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών.

Πρόκειται για την ιστορία πέντε χαρακτήρων, οι οποίοι ξυπνάνε μία μέρα σε έναν μεγάλο εργοστασιακό χώρο στον οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι, χωρίς να θυμούνται πως και γιατί βρέθηκαν εκεί.

Ο καθένας κρύβει το δικό του παρελθόν και τα δικά του μυστικά, ενώ στην πορεία αποδεικνύεται ότι κανείς τους δεν βρίσκεται τυχαία σε αυτό το χώρο.

Είναι πρόκληση το σινεμά;

Προσωπικά έγινα ηθοποιός λόγω του κινηματογράφου που είναι η μεγάλη μου αγάπη οπότε σαφώς και ειναι μια τεράστια πρόκληση για μενα! Εξάλλου ο κινηματογράφος δεν έχει τυχαία ονομαστεί 7η τέχνη καθώς μέσα από μια ταινία μπορείς να αφήσεις σαν ηθοποιός με την ερμηνεία σου κι εσύ ένα λιθαράκι σου στην ιστορία σαν προσωπικότητα καλλιτεχνική μέσα απο γενιές και γενιές, οι οποίες θα σε βλέπουν και μπορεί να μεγαλώσουν μαζί σου αν είσαι τυχερός και παίξεις έναν καλό ρόλο σε ταινία που θα αφήσει ενα καλό υπόβαθρο! Το όνειρο μου λοιπόν είναι να κάνω όσες πιο πολλές ταινίες μπορώ και στην Ελλαδα αλλά και στο εξωτερικό!

Πώς ήταν η συνεργασία σου με την Τόνια Σωτηροπούλου;

Για την Τόνια Σωτηροπούλου έστω απ’ το λίγο που την γνωρίζω δείχνει να είναι ένα αρκετά προσγειωμενο κορίτσι, που πιστεύω τα επόμενα χρόνια θα αντιπροσωπεύει επάξια το ελληνικό στοιχείο σε ξένες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, γιατί είναι αρκετά προσηλωμένη στους στόχους της και δουλεύει πολύ σκληρά, αλλά έχει και μια φυσική ομορφιά, η οποία της δίνει ένα έξτρα bonus στο να τις ανοίξουνε κάποιες πόρτες και γιατί όχι να κάνει μια αρκετά επιτυχημένη καριέρα!

Γίνεσαι φίλος με ανθρώπους που έχετε δουλέψει μαζί;

Βεβαίως! Έχω αρκετές φιλίες με πολλούς συναδέλφους που έχω συνεργαστεί κατά καιρούς και άλλωστε να μην ξεχνάμε οτι η υποκριτική ειναι «ομαδικό άθλημα» και όταν υπάρχει χημεία μεταξύ των ηθοποιών στο γύρισμα αυτό συνήθως συνεπάγεται οτι υπάρχει πολύ καλό κλίμα και εκτός γυρισμάτων. Κυρίως στο Μπρούσκο οφείλω να αναφέρω οτι είμαστε όλοι μια οικογένεια και αυτό πιστεύω φαίνεται και στις οθόνες σας!

Πώς ήταν μέχρι και σήμερα η εμπειρία του Μπρούσκο;

Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα στο Μπρούσκο είναι πραγματικά φανταστική, νιώθω πλέον σαν το σπίτι μου και πιστεύω ότι όπως έχω βοηθηθεί απ’ την συγκεκριμένη σειρά έτσι έχω βοηθήσει κι εγώ βάζοντας ένα λιθαράκι στην όλη επιτυχία που βιώνει το Μπρούσκο! Ο ρόλος του Μανωλιού ήταν ουσιαστικά μια πρόταση που έκανα εγώ στους σκηνοθέτες, τους άρεσε και κάπως έτσι προχωρήσαμε τη συνεργασία μας. Δυστυχώς δεν έχω κάποια καταγωγή απ’ την πανέμορφη Κρήτη μας και απλά, μου βγαίνει αυθόρμητα να μιλάω κρητικά στη σειρά και ειλικρινά δεν μπορώ να σας το εξηγήσω πώς συμβαίνει αυτό, έγινε ξαφνικά και μέχρι και οι γονείς μου οι ίδιοι στην αρχή απορούσανε. Η αλήθεια είναι ότι με τον Μανωλιό, έχω αρκετές διαφορές σαν άνθρωπος και σαν χαρακτήρας γενικότερα. Από την άλλη, βέβαια, μας συνδέουν κάποια κοινά στοιχεία, καθώς μεγάλωσα στο Πόρτο Ράφτη, ένα παραθαλάσσιο μέρος, αρκετά κοντά στην Αθήνα, το οποίο μοιάζει κάπως με τα Χανιά. Μεγάλωσα μέσα στη φύση, σε ένα αρκετά αγνό περιβάλλον, χωρίς το στρες της μεγαλούπολης, όπου οι άνθρωποι ζουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και απολαμβάνουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και τις ομορφιές της φύσης.

Τι χάρισε πιστεύεις επιτυχία στη συγκεκριμένη δουλειά;

Να λάβουμε υπόψιν μας ότι ολοι οι συντελεστές του Μπρούσκο (Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνεργείο), προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Η Κύπρος βιώνει ουσιαστικά, την ανάπτυξη στον τομέα των τηλεοπτικων παραγωγών την τελευταία επταετία και γίνεται φιλότιμη προσπάθεια. Πιστεύω ότι το Μπρούσκο είναι ο καθρέφτης τους και η αρχή για πραγματικά καλές παραγωγές. Επίσης το Μπρούσκο συνδυάζει τα πάντα, γέλιο, δράμα, περιπέτεια, πολύ καλογραμμένες ιστορίες και ολοκληρωμένους καθημερινούς χαρακτήρες! Ολα τα παραπάνω συνενούν στο να γίνει το Μπρούσκο η πρώτη ελληνική σειρά μετά από πολλά χρόνια που κάνει τόσο καλά νούμερα και γι’ αυτό έχει πουληθεί και σε 5 χώρες του εξωτερικού!

Θα συμμετείχες σε Κυπριακή σαπουνόπερα αν χρειαζόταν;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυπριακή τηλεόραση και οι κυπριακές παραγωγές, έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια όπως ανέφερα μεγάλα άλματα προόδου και ανάπτυξης, όσον αφορά στο επίπεδο των παραγωγών που διενεργούνται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε κάλλιστα, από το γεγονός ότι πλέον μεγάλα κανάλια της Ελλάδας, έχουν εμπιστευθεί τις κυπριακές τηλεοπτικές παραγωγές κι έχουν επενδύσει σε αυτές, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα! Υπάρχει βέβαια ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να συντελεστεί σε επίπεδο τηλεοπτικών παραγωγών εδώ στην Κύπρο, κυρίως στο επίπεδο της αντίληψης και της νοοτροπίας σε κάποιους τομείς της ζωής. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα αντιλαμβάνομαι ότι έχουν αποκτήσει αρκετή αυτογνωσία και προσπαθούν να διδάσκονται από τα λάθη τους. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα τους! Επίσης στην Κύπρο συμμετείχα με βασικούς ρόλους σε δύο πολύ δημοφιλείς σειρές της τηλεόρασης και στις δύο κατείχα δραματικούς ρόλους. Ο κάθε ρόλος που έχω υποδυθεί, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο θέατρο έχει την προσωπική του γοητεία και θα έλεγα ότι σε παρασύρει στα δικά του μυστικά μονοπάτια, όπου καλείσαι, ως ηθοποιός, να τα εξερευνήσεις όσο καλύτερα γίνεται. Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγεία. Δεν ξεχωρίζω τους κωμικούς απ” τους δραματικούς ρόλους. Προσωπικά, πιστεύω ότι ένας σύγχρονος ηθοποιός οφείλει να μπορεί να υποστηρίξει με αξιοπρέπεια και συνέπεια και κωμικούς και δραματικούς χαρακτήρες, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση!

Μετά το Μπρούσκο και την αναγνωρισιμότητα άλλαξε η ζωή σου;

Ναι η ζωη μου μετα το Μπρουσκο αλλαξε αρκετά ωφείλω να ομολογήσω κυρίως στην Ελλάδα, γιατί στην Κύπρο ήδη έκανα δύο χρόνια τηλεόραση, αλλά πρέπει να πω οτι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα, η αγάπη δηλαδή του κόσμου. Με πλησιάζουν στον δρόμο και μου λένε “Σε βλέπω στο Μπρούσκο και ο ρόλος σου είναι κωμικός και μας κάνεις και γελάμε και ξεφεύγουμε έστω για λίγα λεπτά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας”. Aυτό λοιπόν το συναίσθημα που νιώθω εκείνη τη στιγμή απλά δεν περιγράφεται με λόγια και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα γιατί με χαροποιεί πάρα πολύ!! Πολλές φορές μου ζητούν να τους πω και καμιά μαντινάδα χαχαχαχα. Γενικά υπάρχει μια όμορφη και ευχάριστη επικοινωνία με τον κόσμο και χαίρομαι γι΄ αυτό. Αν ο κόσμος κλείσει το κουμπί της τηλεόρασής του εμείς αυτομάτως θα πάμε σπίτι μας. Οι ηθοποιοί είμαστε διασκεδαστές και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Παίζουμε καθαρά για τον κόσμο.

Έχεις κάνει άλλα επαγγέλματα στη ζωή σου;

Οχι δεν έχω κάνει άλλα επαγγέλματα γιατί στάθηκα προσηλωμένος αποκλειστικά και μόνο στο να κυνηγάω το όνειρο μου, που είναι η υποκριτική, με κάθε κόστος και ο Θεός με βοήθησε να εκπληρώσω μερικώ από τα όνειρα μου εδω στη Κύπρο, τόσο τηλεοπτικά όσο και θεατρικά, αλλά τώρα πλέον πολύ σύντομα και κινηματογραφικά! Γι’ αυτό έχω να δώσω και μια συμβουλή στα παιδιά που βγαίνουν τώρα απ’ τις δραματικές σχολές, ότι θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες μέχρι να καθιερωθούν στο χώρο μας, κάτι που είμαι σίγουρος πως ήδη γνωρίζουν, αλλά επειδή η υποκριτική δεν είναι επάγγελμα, τουλάχιστον για μένα προσωπικά, αλλά είναι ένα μεγάλο πάθος, οπότε πιστέψτε με, όταν κάτι το κυνηγάς πολύ και το πιστεύεις αποκλείεται να μην σου δωθεί έστω και μια ευκαιρία να υλοποιήσεις τους στόχους σου και να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα!

Έχεις βιώσει μοναξιά, ερωτική απογοήτευση, φτώχεια;

Μοναξιά και ερωτική απογοήτευση εννοείται πως έχω νιώσει και ήταν και πολύ δυνατές συναισθηματικές εμπειρίες, οι οποίες με γέμισαν σαν άνθρωπο, με έκαναν πιο δυνατό και πιο σίγουρο για τον εαυτό μου. Μου δώσανε, σε μεγάλο βαθμό, πολλές δυνατότητες και σαν ηθοποιό, να μπορώ να αναπτύσσω τα συναισθήματα μου πιο εύκολα μέσα σε έναν ρόλο. Γι’ αυτό λοιπόν ο ηθοποιός όσο ζει συνέχεια αναζητεί και μαθαίνει.

Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Ήθελα από μικρό παιδί να γίνω ηθοποιός. Γράφτηκα στη σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη όπου έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις υποκριτικής και στην Δραματική Σχολή και στο Υπουργείο Πολιτισμού και πέρασα επιτυχώς. Ήθελα εξ’ αρχής να δω αν έχω τις ικανότητες να ακολουθήσω το λειτούργημα αυτό, που δεν γνωρίζει από ωράρια και υπέρογκες αμοιβές και είναι από εκείνες τις δουλειές που κρίνεσαι σε κάθε υπόκλιση. Δεν ήξερα αν είχα το ταλέντο αλλά διέθετα τρια βασικά στοιχεία που χρειάζονται για να επιβιώσεις σε αυτό το χώρο… Επιμονή, Υπομονή και Μεγάλη Θέληση.

Η αναγνωρισιμότητα ενός άντρα είναι αφροδισιακό για μια γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι η τηλεόραση δημιουργεί αναγνωρισιμότητα και η αναγνωρισιμότητα δημιουργεί έλξη κυρίως απ’ τις γυναίκες καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε στην συντριπτική του πλειοψηφία το κοινό που παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές και καθημερινές ψυχαγωγικές εκπομπές είναι καθαρά γυναικείο και λογικό είναι πολλές κοπέλες κυρίως νεαρής ηλικίας, να θέλουν να γνωρίσουν κάποιον άντρα καλλιτέχνη, είτε από απλό θαυμασμό, λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας, είτε ακόμα και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ένας καλλιτέχνης είναι πάνω απ’ όλα ένας απλός άνθρωπος σαν όλους τους υπόλοιπους και τίποτα παραπάνω!

Vougioukas3Πως θα περάσεις τις επόμενες σου διακοπές;

Γενικώς δεν μου αρέσει να προγραμματίζω τις διακοπές μου, αλλά το επόμενο καλοκαίρι θα ήθελα να συνδιάσω τις διακοπές μου αν μου το επιτρέψει ο χρόνος μου τόσο σε κάποια νησιά στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και φυσικά εννοείται να ξεκουραστώ όσο πιο πολύ μπορώ με συγγενείς και φίλους για να γεμίσω τις μπαταρίες μου για την επόμενη σεζόν και να προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε ο,τι κάνω!

Σε ποια δουλειά πήρες μεγαλύτερη αμοιβή από ότι συνήθως;

Η τηλεόραση συνήθως για εμάς τους ηθοποιούς έχει τα περισσότερα χρήματα. Κυρίως εξαρτάται απ’ το πόσο μεγάλη είναι η παραγωγή στην οποία παίρνεις μέρος και με ποιούς όρους, είτε είναι θεατρική είτε τηλεοπτική είτε κινηματογραφική. Προσωπικά τα πιο πολλά χρήματα μέχρι στιγμής τα εχω βγάλει από την τηλεόραση.

Τι φοβάσαι για το μέλλον;

Με προβληματίζει έντονα η αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αν και είμαι σίγουρος ότι ως Έλληνες έχουμε αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας το ρητό που λέει »Οτι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς», και το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα και αργά ή γρήγορα θα αναγεννηθούμε μέσα απ’ τις στάχτες μας, πιο σφυρηλατημένοι, πιο δυνατοί και πάνω απ’ όλα πιο προσεκτικοί για το μέλλον των επόμενων γενιών που θα ακολουθήσουν. Εξάλλου η κρίση πάντοτε θα γεννά την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που οικονομικά η χώρα μας έχανε συνεχώς έδαφος και καταστρεφόταν μέρα με τη μέρα, πιστεύω ότι απ” τις λίγες αχτίδες φωτός, ήταν ακριβώς αυτός ο καλλιτεχνικός οίστρος, κυρίως στον χώρο του κινηματογράφου. Πολλοί Έλληνες σκηνοθέτες και όχι μόνο, βραβεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, δίνοντας δυναμικά το «παρόν» και βάζοντας την δική τους καλλιτεχνική σφραγίδα στα δρώμενα! Και φυσικά έπεται συνέχεια…!

Φωτογράφηση: Ειρήνη Θεοδώρου
Styling: Νότης Παναγιώτου